LISTEN LIVE
ewrwe
ewrwe
Πέμπτη 1, Παρασκευή 2 Νοεμβρίου | 20:00
«Η όπερα του ζητιάνου»

Η σατιρική όπερα-μπαλάντα

των John Gay & Johann Christoph Pepusch

σε νέα προσαρμογή κειμένου

των Ian Burton και Robert Carsen

Les Arts Florissants

Σκηνοθεσία | Robert Carsen

Μουσική διεύθυνση–σύλληψη | William Christie

 

Πέμπτη 1, Παρασκευή 2 Νοεμβρίου | 20:00

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους

Παραγωγή | C.I.C.T. – Théâtre des Bouffes du Nord

Συμπαραγωγή | Αττική Πολιτιστική Εταιρεία

 

«Ένα λαμπρό επίτευγμα που συνδυάζει το μπαρόκ και τη νεωτερικότητα.»

«[Ο Robert Carsen] αφήνει το κοινό έκθαμβο όταν, με το μαγικό του άγγιγμα, […] μετατρέπει μια προκλασική φάρσα σε χολιγουντιανή κωμωδία του 1930 […]. » Libération

«Μια σκαμπρόζικη, πικρόχολη και γεμάτη κέφι βλάσφημη παραγωγή που ταλαντεύεται ανάμεσα στο γκροτέσκο χιούμορ και την αυθεντική πρόκληση. » The Telegraph

« (…) πραγματεύεται διαφορετικές σφοδρές κρίσεις του καιρού μας με διεθνή απήχηση, καταφέρνοντας να βγάλει το κοινό από τη “βολή” του. » The Guardian

Robert Carsen - William Christie - Les Arts Florissants: To κορυφαίο μπαρόκ σύνολο και ο ιδιοφυής εμπνευστής και μαέστρος του επιστρέφουν στο Μέγαρο με την «Όπερα του ζητιάνου», μια διεθνή παραγωγή με δεκαέξι ηθοποιούς-τραγουδιστές που υπογράφει ο σύγχρονος μάγος της οπερατικής σκηνής! Η αιχμηρή κωμική όπερα-μπαλάντα του γερμανού συνθέτη Johann-Christoph Pepusch [Γιόχαν-Κρίστοφ Πέπους] και του άγγλου θεατρικού συγγραφέα και ποιητή John Gay [Τζον Γκέυ] –εμπλουτισμένη και με χορογραφίες–, μετά την πρώτη της επιτυχημένη παρουσίαση τον προηγούμενο Απρίλιο στο Théâtre des Bouffes du Nord στο Παρίσι, ταξιδεύει στον κόσμο και παρουσιάζεται στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στις 8:00 το βράδυ (στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους).

Σ’ αυτό το προκλητικό παραμύθι του 1728 –μέσα από τη φρέσκια ματιά των Ian Burton [Ίαν Μπάρτον] και Robert Carsen [Ρόμπερτ Κάρσεν] που προσάρμοσαν το κείμενο του Gay στο σήμερα– ζωντανεύει επί σκηνής ένας σκληρός υπόκοσμος, με πρωταγωνιστές κλεφτρόνια, ζητιάνους, πόρνες και νταβατζήδες του Λονδίνου, ντυμένος μουσικά με γνωστές μπαλάντες και μελωδίες εκείνης της εποχής.

«H όπερα του ζητιάνου», …

… που γράφτηκε πριν από 300 χρόνια, θεωρείται η πρώτη μουσική κωμωδία της ιστορίας. Ο όρος «όπερα-μπαλάντα» παραπέμπει στο ομώνυμο είδος λυρικού θεάτρου που αναπτύχθηκε στην Αγγλία, στο οποίο τα έργα «ανακύκλωναν» επιτυχημένα τραγούδια (μπαλάντες) με παραλλαγμένους στίχους που εξυπηρετούσαν την πλοκή.

«Η όπερα του ζητιάνου», έργο-ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου μουσικού θεάτρου, σημείωσε τεράστια επιτυχία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε (29 Ιανουαρίου 1728), ενώ τον 18ο αιώνα επαναλαμβανόταν συνεχώς στο Λονδίνο, αναβιώνοντας παράλληλα σε πολλές χώρες. Η επιστροφή της στη βρετανική μουσικοθεατρική σκηνή στα 1920 ήταν μάλιστα τόσο θριαμβευτική, που ενέπνευσε κορυφαίους συγγραφείς και συνθέτες εκείνης της εποχής, όπως τους Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ, οι οποίοι βασίστηκαν στην «Όπερα του ζητιάνου» για να γράψουν τη γνωστή σε όλους μας «Όπερα της πεντάρας» (1928).

Η παραγωγή

«Η όπερα του ζητιάνου» είναι μάλλον ένα θεατρικό παρά ένα λυρικό έργο, στο οποίο συναντά κανείς περίπου 60 μπαλάντες και μελωδίες, τα «χιτ» εκείνης της εποχής (18ος αιώνας), ορισμένα από τα οποία είχαν γραφτεί από ξακουστούς συνθέτες, όπως ο Πέρσελ και ο Χαίντελ.

Ερμηνεύοντας μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα την απληστία του καπιταλισμού και την κοινωνική αδικία έτσι όπως προβάλλονται μέσα από μια ιστορία που μπορεί να συγκριθεί με τους «Άθλιους» του Ουγκώ, αυτή η παραγωγή δίνει στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει εκ νέου το σατιρικό κείμενο του Γκέυ, αλλά και τις αυτοσχεδιαστικές ικανότητες των μουσικών του Συνόλου Les Arts Florissants που, σε κάθε παράσταση, αντιμετωπίζουν την παρτιτούρα με… τελείως τζαζ διάθεση!

Ο Robert Carsen μιλά για το έργο

«Έχοντας γνωρίσει πρωτοφανή δημοσιότητα ήδη από την πρεμιέρα της το 1728, “Η όπερα του ζητιάνου” αποτέλεσε τη βάση για πολυάριθμες σκηνικές, μουσικές και κινηματογραφικές διασκευές. Εξερευνά έναν κυνικό κόσμο, όπου βασιλεύουν η απληστία του καπιταλισμού, το έγκλημα και η κοινωνική ανισότητα. Όλοι οι πολιτικοί και όλοι οι αξιωματούχοι είναι εξ ορισμού διεφθαρμένοι και το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς, εάν θέλει να πάει μπροστά, είναι να πάρει το μέρος τους.

Κάτι σας θυμίζει; Πράγματι, σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει από την εποχή που πρωτοπαρουσιάτηκε το έργο, και τα θέματα της “Όπερας του ζητιάνου” συνεχίζουν να απασχολούν με εμμονικό τρόπο τη σύγχρονη τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Σε αυτή την παραγωγή ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να συνδυάσουμε την υπερβατική διάθεση με την αστείρευτη ενέργεια του πρωτότυπου. Ο Γκέυ, συγγραφέας με βλέμμα διεισδυτικό, κοφτερό σαν ξυράφι, βάζει έναν από τους χαρακτήρες του να λέει στην αρχή της Γ΄ Πράξης: τα λιοντάρια, οι λύκοι και τα όρνια δεν συμβιώνουν σε αγέλες, κοπάδια ή σμήνη. Από όλα τα αρπακτικά, ο άνθρωπος είναι το μόνο κοινωνικό ζώο. Όλοι κατασπαράζουμε τον διπλανό μας, κι όμως ζούμε στην ίδια αγέλη».

«Η όπερα του ζητιάνου» (The Beggar’s Opera)

Όπερα-μπαλάντα σε τρεις πράξεις των John Gay και Johann Christoph Pepusch

Σε νέα προσαρμογή κειμένου των Ian Burton και Robert Carsen

Διάρκεια: 1 ώρα και 50 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Σκηνοθεσία Robert Carsen

Μουσική σύλληψη William Christie

Σκηνογραφία James Brandily

Κοστούμια Petra Reinhardt

Χορογραφία Rebecca Howell

Φωτισμοί Robert Carsen και Peter van Praet

Δραματουργία Ian Burton

Συνεργάτης-σκηνοθέτης Christophe Gayral

Βοηθός σκηνοθέτη Stéphane Ghislain Roussel

Μακιγιάζ-περούκες Marie Bureau du Colombier

Σχεδιασμός ήχου Léonard Françon

Υπεύθυνος διανομής David Grindrod CDG

Υπέρτιτλοι Richard Neel

Δόκιμη βοηθός

ενδυματολόγου Jana Höreth

Δόκιμη βοηθός

σκηνογράφου Ava Rastegar

Διανομή

Robert Burt Κύριος Πήτσαμ

Beverley Klein Κυρία Πήτσαμ / Νταϊάνα Τρέιπς

Kate Batter Πόλυ Πήτσαμ

Benjamin Purkiss Μακχήθ

Kraig Thornber Λόκιτ

Olivia Brereton Λούσυ Λόκιτ

Lyndsey Gardiner Τζέννυ Ντάιβερ

Sean Lopeman Φιλτς / Μανουέλ

Gavin Wilkinson Ματ

Taite-Elliot Drew Τζακ / Δεσμοφύλακας

Wayne Fitzsimmons Ρόμπιν

Dominic Owen Χάρρυ

Natasha Leaver Μόλλυ

Emily Dunn Μπέττυ

Louise Dalton Σούκυ

Jocelyn Prah Ντόλλυ

Με τη συμμετοχή των μουσικών του Συνόλου Les Arts Florissants

Στη μουσική διεύθυνση και στο τσέμπαλο εναλλάσσονται οι William Christie, Florian Carré και Marie van Rhijn

Mουσική έρευνα Anna Besson και Sébastien Marq

Επιμέλεια μουσικού υλικού Pascal Duc (Les Arts Florissants)

Παραγωγή

C.I.C.T. - Théâtre des Bouffes du Nord

Σε συμπαραγωγή

με την Αττική Πολιτιστική Εταιρεία, Αθήνα και τους Les Arts Florissants, Edinburg International Festival, CA-CIB / Angers Nantes Opéra - Opéra de Rennes / Les Théâtres de la Ville de Luxembourg / Opéra Royal-Château de Versailles Spectacles / Grand Théâtre de Genève / Théâtre de Caen / Festival di Spoleto / Centre Lyrique Clermont-Auvergne / Opéra Royal de Wallonie-Liège / Opéra de Reims-La Comédie de Reims CDN / Teatro Coccia / Teatro Verdi / Cercle des Partenaires des Bouffes du Nord

Tιμές εισιτηρίων

11 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 16 € ● 26 € ● 34 € ● 42 € ● 52 € ● 60 € (Διακεκριμένη Ζώνη)

Eισιτήρια

210 72 82 333, megaron.gr

και σε όλα τα καταστήματα Public

Πληροφορίες

210 72 82 333 www.megaron.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ0
Δείτε περισσότερα
Παιδί Τραύμα | Sophie Lies | opening: Turbofl...

ΑΝΑΤΕΛΛΩ | Ο Γιάννης Αγγελάκας προτ...

ΜΟΥΣΙΚΗ
Αλέξανδρος Κτιστάκης - Γιάννης Λίταινας

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ | Μάρθα Φρ...

ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Polkar live στο Gagarin 205 Σάββ...

ΜΟΥΣΙΚΗ
Έναρξη: Παρασκευή 22 Μαρτίου για λίγες παραστ...

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ | Σταυρός του Νό...

ΜΟΥΣΙΚΗ