LISTEN LIVE
0e425e43-77b8-4ff9-93f9-b18e98d936af
0e425e43-77b8-4ff9-93f9-b18e98d936af
«Βαμβακάρης κατά Ξαρχάκο» ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 31 Μαρτίου, 6, 7, 14 και 20 Απριλίου
«Βαμβακάρης κατά Ξαρχάκο»

31 Μαρτίου, 6, 7, 14 και 20 Απριλίου
 
Ερμηνεύουν η Δήμητρα Γαλάνη και ο Μιχάλης Μυτακίδης (a.k.a Β.D Foxmoor των Active Member)
Συμμετέχει ο Στέλιος Βαμβακάρης
 
Gazarte Main Stage
 

Η παράσταση  “Βαμβακάρης κατά Ξαρχάκο” και το συγκλονιστικό ταξίδι στον μουσικό κόσμο του Μάρκου Βαμβακάρη που έχει ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς, συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία στη κεντρική σκηνή του Gazarte,
για πέντε ακόμα ημερομηνίες: 31 Μαρτίου, 6, 7, 14 και 20 Απριλίου. 

Υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Μιχάλης Μυτακίδης, ο Στέλιος Βαμβακάρης και οι εξαιρετικοί μουσικοί που τους συνοδεύουν, μας εισάγουν σε έναν παγκόσμιο θησαυρό, στο ρεμπέτικο πολιτισμό και στη μεγάλη ιστορία του, μας συστήνουν τα εμβληματικά ντουζένια και καραντουζένια του Μάρκου, ξετυλίγοντας με τρόποαποκαλυπτικό μια ολόκληρη στάση ζωής και χαρίζοντας στο κοινό την αίσθηση μιας σπάνιας εμπειρίας. 

 "Βαμβακάρης κατά Ξαρχάκο", μια παράσταση πέρα από κάθε μουσικό στερεότυπο συνεχίζει για λίγες μόνο ημερομηνίες στο Gazarte (31 Μαρτίου, 6, 7, 14 και 20 Απριλίου), χαρίζοντάς μας βραδιές αφιερωμένες στη μουσική της Ελλάδας, στο ρεμπέτικο τραγούδι, και στο θεμελιωτή του, Μάρκο Βαμβακάρη.Έγραψαν για την παράσταση:

 

Γιώργος Χαρωνίτης - Αθηνόραμα
"Είναι σίγουρα απολαυστικό να βρίσκεσαι σε πρόβα που διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος, διότι, παρακολουθώντας την, αποκτάς μια σπάνια ευκαιρία να δεις έναν ολόκληρο μουσικό κόσμο να χτίζεται κομμάτι-κομμάτι, προτού τον απολαύσεις στην τελική του μορφή στη σκηνή. Τώρα αυτός ο μουσικός κόσμος είναι του Μάρκου Βαμβακάρη, καθώς ο Ξαρχάκος είναι βαθύς γνώστης του. Στο Gazarte, λοιπόν, άκουσα κάτι πραγματικά διαφορετικό και άκρως ενδιαφέρον· τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Μιχάλη Μυτακίδη (B. D. Foxmoor) να ταξιδεύουν πάνω σε ένα πραγματικό τρανς μουσικό τελετουργικό, όπου το progressive συναντά το ρεμπέτικο."

Γιώτα Συκκά - Καθημερινή
«Πες μου καρδούλα μου, τι έχεις και πονάς, πάψε, αγάπη μου, να με τυραννάς. Εχω για σένανε αγάπη μυστικιά, έλα μικρούλα μου, μη γίνεσαι κακιά…» ακούγεται το χασάπικο του Μάρκου Βαμβακάρη σαν ανοίγω την κεντρική πόρτα του «Gazarte». Ενα ευχάριστο ρυθμικό ξάφνιασμα από τη φωνή της Δήμητρας Γαλάνη. Από το βάθος της αίθουσας, ο Σταύρος Ξαρχάκος παρακολουθεί κάθε νότα της ορχήστρας. Σηκώνεται, φθάνει έως τη σκηνή, διορθώνει, ενθαρρύνει τους μουσικούς, επιστρέφει στη θέση του. Ο Mιχάλης Μυτακίδης, o B.D. Foxmoor των Active Member, με τα χέρια στις τσέπες του φούτερ πλησιάζει το μικρόφωνο και ραπάρει τον «Ισοβίτη» του Μάρκου [...] Στο βάθος της σκηνής, ο Αντώνης Τζίκας μοιάζει να ροκάρει τα ρεμπέτικα στο κοντραμπάσο του. Τα τραγούδια διαδέχονται το ένα το άλλο και το «Γράμμα στον Μάρκο», που έγραψαν το 1991 ο Σταύρος Ξαρχάκος με τον Νίκο Γκάτσο, μοιάζει με μικρό αφήγημα: «Γεια σου, ρε Μάρκο Βαμβακάρη, καραβοκύρη Συριανέ/ που άνοιγες δρόμο στο φεγγάρι κι έλεγες δύσκολα το ναι…».

Δημήτρης Κανελλόπουλος - Η Εφημερίδα των Συντακτών
"Αριστούργημα! Ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι σπουδαίος ούτως ή άλλως, μεγάλος συνθέτης, το ξέρουμε. Είναι όμως και καταπληκτικός ενορχηστρωτής, ίσως ο καλύτερος που έχουμε. Παίρνει τα τραγούδια του πατριάρχη του ρεμπέτικου και πρόδρομου του κατοπινού λαϊκού τραγουδιού Μάρκου Βαμβακάρη και, χωρίς να τα πειράζει στον πυρήνα τους, τα απογειώνει. [...] Το αποτέλεσμα, πιστέψτε με, είναι μοναδικό. Και από κοντά η Δήμητρα Γαλάνη και ο Μιχάλης Μυτακίδης. Για τη Δήμητρα δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά, γνωρίζει καντάρια από μουσική. Φάνηκε να το απολαμβάνει όπως αφέθηκε στα χέρια του Ξαρχάκου. Εκανε πρόβα και το ευχαριστιόταν. Ο Μιχάλης Μυτακίδης, ο B.D. Foxmoor των Active Member, προέρχεται από εντελώς διαφορετικό μουσικό χώρο: το χιπ χοπ. Εδώ όμως μεταμορφώνεται. Κάθεται στο πάλκο σαν τους παλιούς ρεμπέτες και γίνεται κι αυτός ρεμπέτης. Μπάσα φωνή, πάνω στον τόνο, «δένει» απόλυτα. Και ραπάρει μάλιστα σε κάποιες στιγμές. Και ταιριάζει στον Βαμβακάρη μπορώ να σας πω."

Γιώργος Νάστος - ΒΗmagazino
"Δεν σου δίνεται συχνά η ευκαιρία να γίνεις αυτήκοος μάρτυρας της τελειομανίας, της νεανικής ματιάς και του βάθους με τα οποία προσεγγίζει τη λαϊκή παράδοση ο Σταύρος Ξαρχάκος. Ένα πρόγραμμα με τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη που έχει επιμεληθεί ο σπουδαίος συνθέτης παραδίδει ένα μάθημα μουσικής ιστορίας, αναδεικνύοντας με τις ενορχηστρώσεις του το μεγαλείο της δωρικότητας των τραγουδιών του "πατριάρχη του ρεμπέτικου" και όλα τα δίπολα που μπορει να εντοπίσει κανείς στο έργο του: την πίκρα και τη γλύκα της ζωής, τον θάνατο και τον έρωτα, τις (πάσης φύσεως) φυλακές και την ελευθερία. [...] Η παρουσία της αεί εξελισσόμενης Δήμητρας Γαλάνη συμβάλλει τα μέγιστα. Η σημαντική τραγουδίστρια έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της στο λαϊκό τραγούδι και κάνει κι εδώ θαύματα - η ερμηνεία της στο "Τί μ'ωφελούν οι άνοιξες", για παράδειγμα, είναι συγκλονιστική. Υπάρχει φυσικά και ανατροπή. Η παρουσία του Μ.Μυτακίδη, γειώνει το πρώτο μέρος της παράστασης με το σήμερα. [...] Η στιγμή δε που αφηγείται ραπάροντας τη ζωή του Βαμβακάρη με συνοδεία μιας ορμητικής ορχηστρικής ανάπτυξης του "Τα ματόκλαδά σου λάμπουν" αποτελεί highlight."


Χάρη Ποντίδα - tospirtonet.gr
"Βαμβακάρης λοιπόν για να πάρουν φωτιά τα λόγια και τα μπουζούκια, να θυμηθούμε τις ρίζες μας και το… ριζικό μας. Βαμβακάρης για να μπούμε κι εμείς μέσα στο κλίμα της μεγάλης παρέας που, καθώς τους βλέπεις σκυμμένους στα όργανα τους νιώθεις τον παλμό τους, την μυστική επικοινωνία τους, το δέσιμο τους. Εντάξει, μιλάμε για μια παράσταση που έχει τόσο ψυχή, τόσο ηλεκτρισμό που όταν τελειώνει δεν ξέρεις πως πέρασε η ώρα. Επαναλαμβάνω. Ο Ξαρχάκος φέτος πετάει. Όλη του η ενέργεια, το δημιουργικό πάθος, η έμπνευση, ο έρωτας εισχωρεί σε κάθε χορδή, κάθε πλήκτρο κι αφού γεμίσει την σκηνή κατεβαίνει και στην πλατεία. Υποκλίνομαι. Και μια και δυο και τρεις (και σας λέω να μην τον χάσετε)." 

Μαρία Αβραμίδου - Music Corner
"Πιστέψτε με, δεν υπάρχουν λόγια ικανά να χωρέσουν και να περιγράψουν την ασύλληπτη μουσική πανδαισία που θα βιώσετε με όλες σας τις αισθήσεις, παρακολουθώντας τη συγκεκριμένη παράσταση. Όλοι όσοι αγαπούν πραγματικά τη μουσική, πέρα από όρια και «ταμπέλες», αξίζει να ζήσουν αυτό το εξωστρεφές αλλά και μυσταγωγικό μοίρασμα."

Κώστας Αγοραστός - Bookpress.gr
"Κάτι ανάμεσα σε υποδειγματική μουσικολογική μελέτη και αυθεντικό ρεμπέτικο γλέντι είναι η παράσταση του Σταύρου Ξαρχάκου με τα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, που παρουσιάζεται στο Gazarte. Η Δήμητρα Γαλάνη, ο Μιχάλης Μυτακίδης, ο Στέλιος Βαμβακάρης και μια εκπληκτική ορχήστρα έμπειρων μουσικών καθιστούν τις παραστάσεις αυτές σταθμό στην πορεία όλων των συμμετεχόντων. [...]  Ο δωρικός τρόπος με τον οποίο προσέγγισε ο Ξαρχάκος τις μουσικές του Βαμβακάρη καταδεικνύει βαθιά γνώση του έργου του «πατριάρχη του ρεμπέτικου», των συνθηκών μέσα στις οποίες δημιούργησε ο Βαμβακάρης, καθώς και την αξία της καταγραφής των ανθρώπων και των συνηθειών τους την εποχή εκείνη. Ο σεβασμός στις μελωδίες του Μάρκου Βαμβακάρη και ο επί της ουσίας πειραματισμός του Σταύρου Ξαρχάκου, έφεραν στη σκηνή, –σε απόλυτη αρμονία και διάλογο–, τη στιβαρή ερμηνεία της Δήμητρας Γαλάνη και τα ορμητικά λόγια του Μιχάλη Μυτακίδη."
 

 

«Βαμβακάρης κατά Ξαρχάκο»
Δήμητρα Γαλάνη
Μιχάλης Μυτακίδης (a.k.a Β.D Foxmoor των Active Member)
Στέλιος Βαμβακάρης

 

Παράταση Παραστάσεων 
31 Μαρτίου
6, 7, 14 και 20 Απριλίου

Μαζί τους οι μουσικοί:
Νεοκλής Nεοφυτίδης - Πιάνο 
Βασίλης Δρογκάρης - Ακορντεόν 
Αλέξανδρος Καψοκαβάδης – Κλασική Κιθάρα, Νυκτά Έγχορδα
Γιώργος Λιμάκης - Κιθάρα 
Ηρακλής Ζάκκας - 1ο Μπουζούκι , Μπαγλαμάς , Τζουράς
Δημήτρης Ρέππας - Μπουζούκι , Μπαγλαμάς , Τζουράς
Μιχάλης Δήμας - Μπουζούκι , Μπαγλαμάς 
Αντώνης Τζίκας - Κοντραμπάσο 
 
Επιμέλεια ήχου:  Χάρης Κρεμμύδας, Στέφανος Χατζόπουλος
Φωτισμοί: Δημήτρης Λάιος

INFO 
ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΚΑΤΑ ΞΑΡΧΑΚΟ
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΥΤΑΚΙΔΗΣ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ

 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 

31 Μαρτίου
6, 7, 14 και 20 Απριλίου

 

Gazarte Main Stage

Τιμές εισιτηρίων:
Προπώληση: Α' Ζώνη 45€ Ι Β' Ζώνη 35€ Ι Γ' Ζώνη 25€ Ι Βar 12€
Ταμείο: Α' Ζώνη 48€ Ι Β' Ζώνη 38€ Ι Γ' Ζώνη 28€ Ι Bar 16€
Ώρα έναρξης: Σάββατο: 21.30 | Κυριακή: 20.30
*** Τα εισιτήρια είναι θεάματος & δεν περιλαμβάνουν ποτό

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ0
Δείτε περισσότερα

NOVEL 729 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΣΚΟΥ ''ΒΙΩΜΑ...

ΜΟΥΣΙΚΗ
Παιδί Τραύμα | Sophie Lies | opening: Turbofl...

ΑΝΑΤΕΛΛΩ | Ο Γιάννης Αγγελάκας προτ...

ΜΟΥΣΙΚΗ
Αλέξανδρος Κτιστάκης - Γιάννης Λίταινας

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ | Μάρθα Φρ...

ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Polkar live στο Gagarin 205 Σάββ...

ΜΟΥΣΙΚΗ