LISTEN LIVE
thumbnail-midori-1021x576
thumbnail-midori-1021x576
Κυριακή 27 Φεβρουαρίου | 20:30 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Festival Strings Lucerne Midori

Μία από τις πιο επιδραστικές βιολονίστες της εποχής μας συναντά

την Ορχήστρα Εγχόρδων του διάσημου Φεστιβάλ της Λουκέρνης

σε ένα πρόγραμμα αποκλειστικά με έργα Beethoven

Καλλιτεχνική διεύθυνση, εξάρχων | Daniel Dodds

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου | 20:30

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

H προπώληση έχει αρχίσει!

Η Μidori είναι μια καλλιτέχνις με όραμα, αλλά και ανθρωπιστικό και παιδαγωγικό έργο,

η οποία δημιουργεί δεσμούς ανάμεσα στη μουσική και την ανθρώπινη εμπειρία

και τους εξερευνά υπερβαίνοντας τα καθιερωμένα όρια,

γεγονός που την καθιστά μία από τις πιο ξεχωριστές βιολονίστες της εποχής μας.

Οι ακροατές μαγεύτηκαν από την ηχογράφηση της Midori [Μιντόρι], μίας από τις πιο επιδραστικές βιολονίστες του καιρού μας, με το Koντσέρτο και τις δύο Ρομάντσες για βιολί και ορχήστρα του Ludwig van Beethoven [Λούντβιχ βαν Μπετόβεν], σε συνεργασία με το Σύνολο Festival Strings Lucerne. Και ο ευρωπαϊκός Τύπος επιφύλαξε θερμή υποδοχή σε αυτό τον δίσκο αναφοράς για το μπετοβενικό ρεπερτόριο:

«[Η Midori], στο σόλο μέρος της, γίνεται ένα με την ορχήστρα. Το παίξιμό της χαρακτηρίζεται από εκπληκτική καθαρότητα και διαύγεια» (NDR kultur, CD της εβδομάδας, Οκτώβριος 2020). Τώρα, οι έλληνες ακροατές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την πολυβραβευμένη σολίστ και την Ορχήστρα Εγχόρδων του διάσημου Φεστιβάλ της Λουκέρνης να ερμηνεύουν αυτά τα τρία έργα ζωντανά στη μία και μοναδική τους συναυλία στο Μέγαρο την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στις 8:30 το βράδυ.

Το σύνολο Festival Strings Lucerne, που θα καθοδηγήσει μουσικά ο εξάρχων και καλλιτεχνικός διευθυντής του Daniel Dodds [Ντάνιελ Ντοντς], έχει επίσης συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του τη δημοφιλή Συμφωνία αρ. 4 σε σι ύφεση μείζονα του Ludwig van Beethoven.

H εμφάνισή τους στο Μέγαρο εντάσσεται στο πλαίσιο του Κύκλου Μεγάλες Ορχήστρες – Μεγάλοι Ερμηνευτές.

To πρόγραμμα

Η έκδοση της ιδιαίτερα επιτυχημένης ηχογράφησης της Midori, σε συνεργασία με την Ορχήστρα Εγχόρδων του περίφημου Φεστιβάλ της Λουκέρνης, στο Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα και στις Ρομάντσες αρ. 1 σε σολ μείζονα και αρ. 2 φα μείζονα του Beethoven υπήρξε ένα κορυφαίο δισκογραφικό γεγονός το 2020, έτος κυκλοφορίας πολυάριθμων cds επετειακού χαρακτήρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων από τη γέννηση του λαμπρού γερμανού συνθέτη.

Οι δύο Ρομάντσες γράφτηκαν από τα 1798 έως τα 1802 –μάλλον μετά τη μετοίκηση του Beethoven στη Βιέννη–, αλλά η δεύτερη προηγείται χρονολογικά της πρώτης. Και στα δύο έργα εναλλάσσονται με αριστοτεχνικό τρόπο θέματα γεμάτα λυρισμό αλλά και εσωτερικότητα.

Η ιδιαίτερη σχέση του σπουδαίου μουσουργού με τα έγχορδα (είχε μελετήσει βιολί στα παιδικά του χρόνια, ενώ ως νεαρός μουσικός έπαιζε βιόλα σε ορχήστρες της Βόννης) εκφράζεται άλλωστε ξεκάθαρα μέσα από το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, ένα από διασημότερα έργα μεγάλης κλίμακας του σχετικού ρεπερτορίου. Είναι το μοναδικό κοντσέρτο που εμπνεύστηκε ο Beethoven για το συγκεκριμένο όργανο και συγκαταλέγεται στα δημοφιλέστερα όλων των εποχών. Μάλιστα, το συνέθεσε σε μια παραγωγικότατη περίοδο της ζωής του, κατά την οποία γράφτηκαν επίσης το Τριπλό Κοντσέρτο και τα Κουαρτέτα Ραζουμόφσκυ. To έργο έκανε πρεμιέρα το 1806 με τον ονομαστό βιρτουόζο Franz Clement [Φραντς Κλέμεντ] στο βιολί.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η οποία είναι αφιερωμένη στο σύνολό της στον Ludwig van Beethoven, θα ακουστεί η Τέταρτη Συμφωνία (σι ύφεση μείζονα), η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στα 1807 σε ιδιωτική συναυλία στη Βιέννη, στην κατοικία του Πρίγκιπα Lobkowitz [Λόμπκοβιτς], έναν από τους πάτρονες του συνθέτη. Η πρώτη δημόσια παρουσίασή της έγινε στα 1808 στο Burgtheater [Μπουργκτεάτερ] της αυστριακής πρωτεύουσας. Αν και επισκιάστηκε από την «Ηρωική» και την Πέμπτη Συμφωνία, η Τέταρτη άσκησε σημαντική επιρροή σε μεγάλες μορφές της ευρωπαϊκής μουσικής, όπως οι Mendelssohn [Μέντελσον], Schumann [Σούμαν] και Berlioz [Mπερλιόζ].

H Μidori…

… γεννήθηκε στην Οσάκα της Ιαπωνίας στα 1971 και έκανε το ντεμπούτο της μόλις στα 11 χρόνια της με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης υπό τον Zubin Mehta. Έκτοτε, δίνει ρεσιτάλ και συναυλίες σε όλο τον κόσμο, μαγεύοντας το κοινό με τη χάρη και την ακρίβεια των ερμηνειών της αλλά και με την πολύ προσωπική εκφραστικότητά της. Έχει εμφανιστεί με διάσημες ορχήστρες σε φημισμένα συμφωνικά κέντρα και έχει συμπράξει με μερικούς από τους διαπρεπέστερους μαέστρους και μουσικούς της εποχής μας. Αυτή τη σεζόν, το πρόγραμμά της περιλαμβάνει εμφανίσεις στις ΗΠΑ και περιοδείες σε Ευρώπη και Ασία καθώς και την παγκόσμια πρεμιέρα του Δεύτερου Κοντσέρτου για βιολί του Detlev Glanert με την Εθνική Ορχήστρα της Σκοτίας. Η δισκογραφική της δραστηριότητα είναι πλούσια, με την ηχογράφηση του Κοντσέρτου για βιολί του Χίντεμιτ να έχει βραβευτεί με Grammy.

Ως παιδαγωγός συνεργάζεται με κορυφαία αμερικανικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια, ενώ έχει ιδρύσει πολλούς φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την ενίσχυση νέων μουσικών, την οικοδόμηση δεσμών ανάμεσα στους πολιτισμούς και τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία, ινστιτούτα και νοσοκομεία, προγράμματα που συνέχισαν να παρουσιάζονται ψηφιακά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δύο από τα αυτά είναι το Orchestra Residencies Program-ORP, μέσω του οποίου αναδεικνύονται συνθέτες και νεανικές ορχήστρες, και το Partners in Performance-PiP που διοργανώνει συναυλίες μουσικής δωματίου (live & virtual) και εργαστήρια που απευθύνονται σε μικρές κοινότητες περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων εκτός αστικού ιστού.

Για το καλλιτεχνικό και ανθρωπιστικό έργο της η Midori έχει ανακηρυχτεί Αγγελιοφόρος της Ειρήνης από τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι επίσης αποδέκτης των Kennedy Center Honors για τη διά βίου συμβολή της στον αμερικανικό πολιτισμό.

Παίζει με Guarnerius del Gesù «ex-Huberman» του 1734 και δοξάρια των Dominique Peccatte, François Peccatte και Paul Siefried.

Η Ορχήστρα Festival Strings Lucerne…

… ιδρύθηκε στα 1956. Έκανε το ντεμπούτο της στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ έναν χρόνο αργότερα και σύντομα καθιερώθηκε ως ένα από τα καλύτερα σύνολα μουσικής δωματίου όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς. Εκτός από τις εμφανίσεις της στην έδρα της, τη Λουκέρνη της Ελβετίας, και στο ομώνυμο Φεστιβάλ, η Festival Strings Lucerne δίνει συχνά συναυλίες στο Αμβούργο, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ και τη Βιέννη, εντυπωσιάζοντας με τη λαμπρότητα και τη θέρμη του ήχου της, ο οποίος θυμίζει αμέσως στον ακροατή την αυστροουγγρική παράδοση. Το ρεπερτόριό της είναι ευρύ, ενώ έχει παρουσιάσει στο κοινό πάνω από 100 συνθέσεις σε πρώτη εκτέλεση.

Στον κατάλογο των συνεργασιών της με διακεκριμένους σολίστ και αρχιμουσικούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Daniil Trifonov, Bernard Haitink, Rudolf Buchbinder, Mischa Maisky και Midori. Από τις βραβευμένες δισκογραφικές της καταθέσεις για γνωστές εταιρείες ξεχωρίζουν οι ηχογραφήσεις της σε στούντιο με τρεις θρυλικούς δεξιοτέχνες του 20ού αιώνα, την πιανίστα Clara Haskil, τον βιολονίστα Zino Francescatti και τον τσελίστα Pierre Fournier.

Από το 2012 καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Εγχόρδων του Φεστιβάλ της Λουκέρνης είναι ο εξάρχων Daniel Dodds (εξάρχων) που είναι αυστραλοκινεζικής καταγωγής. Ο γνωστός βιολονίστας και παιδαγωγός, ο οποίος παίζει με Stradivarius «Hammerle-Baumgartner» του 1717 και Stradivarius «Seilliere» του 1680, συνέβαλε στη διεύρυνση του δυναμικού του Συνόλου προσθέτοντας μουσικά όργανα, ώστε η Ορχήστρα να μπορεί να ερμηνεύει και συμφωνικά έργα μεσαίας κλίμακας.

Τιμές εισιτηρίων

11 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 16 €● 26 €

34 € ● 42 € ● 52 € ● 60 €

Διάρκεια

2 ώρες περίπου (με διάλειμμα)

Στη συναυλία θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.megaron.gr/metra-prolipsis-kata-tou-covid-19-sto-megaro-mousikis-athinon/

Πληροφορίες

https://megaron.gr https://www.facebook.com/megaron.gr https://www.instagram.com/megaron_athens/ https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall https://twitter.com/MegaronAthens

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ0
Δείτε περισσότερα

RELEASE ATHENS 2024 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚ...

ΜΟΥΣΙΚΗ

NOVEL 729 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΣΚΟΥ ''ΒΙΩΜΑ...

ΜΟΥΣΙΚΗ
Παιδί Τραύμα | Sophie Lies | opening: Turbofl...

ΑΝΑΤΕΛΛΩ | Ο Γιάννης Αγγελάκας προτ...

ΜΟΥΣΙΚΗ
Αλέξανδρος Κτιστάκης - Γιάννης Λίταινας

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ | Μάρθα Φρ...

ΜΟΥΣΙΚΗ