LISTEN LIVE
2022-les-arts-florissants-moliere-44vp-vincent-pontet
2022-les-arts-florissants-moliere-44vp-vincent-pontet
Κυριακή 2 Οκτωβρίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Les Arts Florissants – William Christie « Molière et ses musiques » («Ο Μολιέρος και οι μουσικές του)

Το Σύνολο Les Arts Florissants, υπό τον κορυφαίο αρχιμουσικό και τσεμπαλίστα William Christie, έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα πιο πρωτοπόρα σύνολα προκλασικής μουσικής. Αφοσιωμένο στην ερμηνεία με όργανα εποχής, έχει διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην ανάδειξη και προβολή της ευρωπαϊκής μπαρόκ μουσικής σε όλο τον κόσμο. Οι μουσικοί της, αλλά και ο μαέστρος της, τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για τον Μολιέρο (1622-1673), τον σπουδαίο δραματουργό του γαλλικού θεάτρου, και γιορτάζουν φέτος τα 400 χρόνια από τη γέννησή του με πολλές καλλιτεχνικές δράσεις. Ανάμεσά τους και το σύγχρονο ημισκηνοθετημένο θέαμα « Molière et ses musiques » («Ο Μολιέρος και οι μουσικές του»), μια συναυλία-παράσταση που συνδυάζει τη μουσική, το θέατρο και τον χορό, προσκαλώντας μας να ανακαλύψουμε και πάλι τις απολαυστικές κωμωδίες-μπαλέτα του 17ου αιώνα, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Μέσα από αυτή τη νέα παραγωγή της Ορχήστρας, θα ταξιδέψουμε στα πιο φημισμένα έργα του μεγάλου κωμωδιογράφου, αλλά και σε κάποια λιγότερο διάσημα, με οδηγό την μουσική δύο επιφανών εκπροσώπων του γαλλικού Μπαρόκ, του Jean-Baptiste Lully [Ζαν-Μπατίστ Λουλλύ] και του Marc-Antoine Charpentier [Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ], που έντυσαν με τις κομψές μελωδίες τους δημοφιλέστατες κωμωδίες του Μολιέρου, όπως, μεταξύ άλλων, τον «Αρχοντοχωριάτη», τον «Κατά φαντασίαν ασθενή», τον «Γάμο με το στανιό».

Τη δραματουργική επιμέλεια είχε ο Vincent Boussard [Βενσάν Μπουσσάρ], παλιός γνώριμος των Arts Florissants, με τον οποίο συνεργάστηκαν στενά η σκηνοθέτης Marie Lambert-Le Bihan [Μαρί Λαμπέρ-Λε Μπιάν] και ο χορογράφος Hubert Hazebroucq [Υμπέρ Αζεμπρούκ], έτσι ώστε να δημιουργήσουν, ύστερα από ενδελεχή έρευνα σε πηγές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας και στη Βιβλιοθήκη της Όπερας του Παρισιού, ένα μοντέρνο μουσικοσκηνικό θέαμα στο οποίο να αναβιώνει το πνεύμα των παραστάσεων της εποχής του Μολιέρου.

Με το γαλλικό Σύνολο συμπράττουν ο ηθοποιός Stéphane Facco [Στεφάν Φακό] και οι λυρικοί τραγουδιστές Emmanuelle De Negri [Εμμανουέλ Ντε Νεγκρί] (σοπράνο), Claire Debono [Κλαιρ Ντεμπονό] (σοπράνο), Cyril Auvity [Συρίλ Ωβιτύ] (τενόρος/haute-contre), Marc Mauillon [Μαρκ Μωγιόν] (βαρύτονος) και Cyril Costanzo [Συρίλ Κονστανζό] (μπάσος), που είναι στην πλειονότητά τους απόφοιτοι του Jardin des Voix,

της Ακαδημίας για νεαρούς τραγουδιστές της Ορχήστρας. Λαμβάνουν επίσης μέρος χορευτές της Ομάδας Les Arts Éloquents.

Les Arts Florissants

Υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή τους William Christie και του Paul Agnew, οι Arts Florissants [Ανθούσες Τέχνες] δίνουν κάθε χρόνο πάνω από 100 συναυλίες και παραστάσεις σε παγκοσμίου φήμης μουσικές αίθουσες και λυρικά θέατρα. Τα μέλη του Συνόλου έχουν επίσης αναπτύξει αξιόλογη παιδαγωγική δραστηριότητα, μέσω της Ακαδημίας τους για λυρικούς τραγουδιστές, ειδικών προγραμμάτων και συνεργασιών με διεθνούς κύρους εκπαιδευτικούς φορείς, όπως η Julliard School of Music της Νέας Υόρκης, αλλά και μέσω δράσεων που απευθύνονται σε ερασιτέχνες μουσικούς, αλλά και στο ευρύ κοινό ανεξαρτήτως ηλικίας. Η δισκογραφία και η βιντεογραφία τους περιλαμβάνει πάνω από 100 τίτλους. Από το 2015 είναι ορχήστρα in residence της Philharmonie de Paris (Φιλαρμονική του Παρισιού), ενώ διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Βαντέ στη Δυτική Γαλλία, όπου φιλοξενείται πλειάδα πολιτιστικών πρωτοβουλιών του Συνόλου.

Το Σύνολο Les Arts Florissants υποστηρίζεται οικονομικά από το γαλλικό Κράτος, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτιστικών Υποθέσεων (DRAC), τo διοικητικό διαμέρισμα Βαντέ και την Περιφέρεια Pays de la Loire. Από το 2015 είναι σχήμα in residence στη Φιλαρμονική του Παρισιού. Την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο το Σύνολο χρηματοδοτείται από την Aline Foriel-Destezet. Το Ίδρυμα Selz και οι Αμερικανοί Φίλοι των Arts Florissants είναι μεγάλοι δωρητές του Συνόλου.

William Christie

Tσεμπαλίστας, μαέστρος, μουσικολόγος και παιδαγωγός, ο πρωτοπόρος William Christie έχει συμβάλει τα μέγιστα, τα τελευταία 40 χρόνια, στην εκ νέου ανακάλυψη της προκλασικής μουσικής και στην εξοικείωση του κοινού με το γαλλικό ρεπερτόριο του 17ου και 18ου αιώνα. Γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία το 1971. Ορόσημο στην καλλιτεχνική του σταδιοδρομία αποτέλεσε η ίδρυση, το 1979, του ορχηστρικού και φωνητικού Συνόλου Les Arts Florissants, στο οποίο έχει αφήσει ανεξίτηλη την προσωπική του σφραγίδα. Καθιερώθηκε ως αρχιμουσικός στα 1987 με την παρουσίαση της όπερας «Άττις» του Λουλλύ, αρχικά στην Opéra Comique και κατόπιν σε σημαντικές αίθουσες πολλών χωρών. Θεωρείται διεθνώς ιδανικός ερμηνευτής της λυρικής τραγωδίας, της όπερας-μπαλέτου, του γαλλικού μοτέτου και της αυλικής μουσικής, ενώ εξερευνά συχνά την εργογραφία των Μότσαρτ, Χάυντν και Μπαχ καθώς και άλλων μπαρόκ και κλασικών συνθετών. Διηύθυνε πρόσφατα στη Γαλλία και άλλες χώρες γνωστές όπερες των Μοντεβέρντι, Χαίντελ, Ραμώ κ.λπ. Ως προσκεκλημένος αρχιμουσικός συνεργάζεται τακτικά με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου και την Ορχήστρα της Εποχής του Διαφωτισμού, με τις οποίες εμφανίζεται σε φημισμένα φεστιβάλ και λυρικά θέατρα. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει περισσότερες από 100 ηχογραφήσεις. Είναι επίσης ιδρυτής της Ακαδημίας « Le Jardin des Voix », ενώ δίνει συχνά masterclasses σε ΗΠΑ και Γαλλία. Το 2012 δημιούργησε το Φεστιβάλ « Dans les Jardins de William Christie » και έξι χρόνια αργότερα το Ίδρυμα « William Christie – Les Arts Florissants ».

Τιμές εισιτηρίων

9 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 12 € ● 18 € ●

26 € ● 32 € ● 38 € ● 45 €

Eισιτήρια

210 72 82 333 megaron.gr

https://megaron.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ0
Δείτε περισσότερα
Παιδί Τραύμα | Sophie Lies | opening: Turbofl...

ΑΝΑΤΕΛΛΩ | Ο Γιάννης Αγγελάκας προτ...

ΜΟΥΣΙΚΗ
Αλέξανδρος Κτιστάκης - Γιάννης Λίταινας

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ | Μάρθα Φρ...

ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Polkar live στο Gagarin 205 Σάββ...

ΜΟΥΣΙΚΗ
Έναρξη: Παρασκευή 22 Μαρτίου για λίγες παραστ...

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ | Σταυρός του Νό...

ΜΟΥΣΙΚΗ