LISTEN LIVE
img58241-af501bb7cc5558360774d207e7530054-1980x820c
img58241-af501bb7cc5558360774d207e7530054-1980x820c
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ | "ΧΡΟΝΙΚΟ" & "ΕΝΤΕΥΘΕΝ"

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δύο έργα σε μία συναυλία
«ΧΡΟΝΙΚΟ» & «ΕΝΤΕΥΘΕΝ»

στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
Ώρα έναρξης: 20.30
Ερμηνεύουν:
«ΧΡΟΝΙΚΟ»: Νατάσσα Μποφίλιου και Μίλτος Πασχαλίδης
«ΕΝΤΕΥΘΕΝ»: Γιώργος Νταλάρας, Δήμος Αναστασιάδης, Δάφνη Ζουρνατζή
 
ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ

ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
 

 


 
Μετά την αναβολή της, η πολυαναμενόμενη συναυλία του μεγάλου μας συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου θα πραγματοποιηθει στις 31 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζοντας σε μία ενιαία συναυλία, το εμβληματικό  μουσικό  του έργο « ΧΡΟΝΙΚΟ» και το νέο του δίσκο «ΕΝΤΕΥΘΕΝ».

 ΧΡΟΝΙΚΟ
 σε στίχους Κ.Χ.Μύρη
 
Το «Χρονικό» είναι ένα μουσικό έργο, που περιγράφει με μοναδικό τρόπο την επώδυνη πορεία του ελληνισμού στον εικοστό αιώνα.
Η δομή του «Χρονικού»,  όπως έχει αναφέρει ο  συνθέτης, έχει δυο τραγουδιστικούς άξονες. Ο ένας με τη μορφή της νεο-μπαλάντας, για γυναικεία φωνή, που αντιπροσωπεύει το μουσικό ήθος των μεγαλουπόλεων και ο άλλος,  για ανδρική φωνή, που αντιπροσωπεύει  τη πολυμορφία  από τον "τρόπο ζωής" της περιφέρειας. Ενορχηστρωτικά, συνδυάζονται τα ελληνικά όργανα  με  τα συμφωνικά.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος  παρουσίασε για πρώτη φορά το «Χρονικό» το 1969 στο ιστορικό στούντιο Λήδρα και την ίδια χρονιά ανέθεσε στους  πρωτοεμφανιζόμενους τότε τραγουδιστές, Nίκο Ξυλούρη και Μαρία Δημητριάδη την ερμηνεία και για την  ηχογράφηση του έργου στο δίσκου. 
 
Το «Χρονικό» ήρθε και επιβλήθηκε ως νέα πρόταση μέσα στο σύνολο της μέχρι τότε ελληνικής τραγουδοποιίας και αποτέλεσε τομή στην μουσική πραγματικότητα της χώρας. Tο έργο (κατά τον Παύλο Πετρίδη) ενεργό και σήμερα -σε ώρες παρακμής- ακόμη πιο επίκαιρο, μας θυμίζει τι σημαίνει για την Eυρώπη ο Eλληνικός Πολιτισμός.
 
Ερμηνεύουν: Νατάσσα Μποφίλιου και Μίλτος Πασχαλίδης


ΕΝΤΕΥΘΕΝ
Για πρώτη φορά παρουσιάζονται ζωντανά όλα τα τραγούδια που συνέθεσε ο Γιάννης Μαρκόπουλος  για τον καινούριο δίσκο του  «ΕΝΤΕΥΘΕΝ». 
Το «Εντεύθεν» που σημαίνει 'από εδώ' είναι ίσως ο πιο προσωπικός δίσκος του συνθέτη, γεμάτο πρωτόγνωρες εικόνες, μνήμες, ονειροπόλους ήρωες. Εξαιρετικά επίκαιρο το έργο χαρτογραφεί την παραμονή και τη φυγή από κοινωνίες δυστοπικές και μιλώντας για την επόμενη μέρα ζωγραφίζει ένα τοπίο γνώριμο και συνάμα νέο όπου πρόσωπα και καταστάσεις μετρούν την αντοχή τους και εξετάζοντας τις δομές γύρω τους, αποδομούν και αναδομούν.
Το έργο κυοφορείται μία εικοσαετία από το Γιάννη Μαρκόπουλο. Πρόκειται για ένα κύκλο τραγουδιών με μελωδίες που συνέλαβε από τα νεανικά του χρόνια, με άλλες που επεξεργάστηκε για χρόνια και άλλες που ολοκλήρωσε στις αρχές του 2015. Ο συνθέτης αισθάνθηκε ότι το έργο είχε ολοκληρωθεί και επέλεξε τους ερμηνευτές βάση του συνολικού οράματος που είχε για την απόδοση του έργου.

Ερμηνεύουν: Γιώργος Νταλάρας, Δήμος Αναστασιάδης, Δάφνη Ζουρνατζή
Συμμετέχουν: 
H 12μελής μικτή χορωδία Fons Musicalis σε διδασκαλία Κωνστή Κωνσταντάρα και η παιδική χορωδία εκπαιδευτηρίων της Μητρόπολης Πειραιώς Ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία».
Ορχήστρα "Παλίντονος Αρμονία"

ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ

 

INFO:
ΧΡΟΝΙΚΟ & ΕΝΤΕΥΘΕΝ
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Ώρα έναρξης: 20.30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 
Διακεκριμένη ζώνη: 50€
Ά ζώνη: 40€ 
Β´ζώνη: 30€
Γ´ζώνη: 20€
Φοιτητικό / ανέργων 12€
Έναρξη Προπώλησης: Παρασκευή 9 Οκτωβρίου

Οι κάτοχοι των εισιτηρίων για τη συναυλία του Ηρωδείου που αναβλήθηκε, μπορούν να παρακολουθήσουν τη συναυλία ανταλλάσσοντας τα παλιά τους εισιτήρια με νέα στην αντίστοιχη ζώνη χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση στην είσοδο του Μεγάρου Μουσικής. Η ανταλλαγή θα γίνεται αποκλειστικά από την εταιρεία παραγωγής. Όσοι είχαν αγοράσει εισιτήρια και δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη νέα συναυλία μπορούν να στείλουν τα εισιτήρια τους και τον αριθμό τραπεζικού τους λογαριασμού στο [email protected] για να τους επιστραφεί το αντίτιμο.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
Εκδοτήρια Μεγάρου Μουσικής, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη 
Τηλεφωνικά στο 21072823333 
Ηλεκτρονικά στο  megaron.gr
Viva.gr | 11876 | Public | Παπασωτηρίου | Sever Spots | Ianos | Reload | Media Markt
 
 

Το Χρονικό,
Σ  ή  μ ε ρ α  
 
Με την είσοδο της δεκαετίας του’70, ο Γιάννης Μαρκόπουλος πραγματοποιεί την καθοριστική στροφή στην μέχρι τότε πορεία του, καταθέτοντας μουσικά έργα που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του σύγχρονου νεοελληνικού πολιτισμού.
Μουσικά έργα  με ενότητα της  αισθητικής  και της φιλοσοφικής   άποψης του συνθέτη ως προς τις  θεμελιακές αρχές τους,  με   το καθένα όμως  από αυτά να είναι διαφορετικό.
Οι ιδέες  ήταν ήδη μέσα του ξεκάθαρες, όπως και ο τρόπος της  πραγμάτωσής τους.
Επιλέγοντας νέους μουσικούς και τραγουδιστές προερχόμενοι τόσο από την πόλη όσο και την επαρχία,  ιδρύοντας ένα νέο ορχηστρικό σύνολο,  ο Μαρκόπουλος υλοποίησε το μουσικό του όραμα, καθιερώνοντας  με τις συνθέσεις του, την ουσία της μουσικής συμβίωσης και συσχετισμούς έκφρασης μεταξύ των συμφωνικών οργάνων και των τοπικών οργάνων, μέσω του μελωδικού και ρυθμικού του ορίζοντα, των αρμονικών του δομών  και των ηχοχρωμάτων της διάφανής του ενορχήστρωσης, που χαρακτηρίζουν το προσωπικό του ύφος.
Κι είναι πράγματι εντυπωσιακός και άκρως αποτελεσματικός ο  πνευματικός οίστρος αυτός, που οδήγησε στην ενοποίηση του ελληνικού μουσικού τοπίου και στην δημιουργία μίας νέας μουσικής,  ενός  κινήματος τέχνης, αποκαλυπτικού διά την συλλογική μας  εμπειρία.
Ο Μαρκόπουλος όταν πυροδότησε την περίφημη ‘επιστροφή  στις ρίζες’ με το κάθε τι που έκανε από τότε  και συνεχίζει  να κάνει σήμερα, είναι σα να λέει ότι η  επιστροφή αυτή δεν γίνεται μόνο από ένα δρόμο. Όπως η γη γυρίζει συνεχώς  και δεν μπορεί κανείς  να ορίσει που είναι το τέλος και που η αρχή της,  έτσι και η επιστροφή  δεν σημαίνει παρελθόν όπως διάφοροι  την παρερμηνεύουν, αλλά  μέλλον….
 Το ‘Χρονικό’ ήρθε και επιβλήθηκε  ως νέα πρόταση μέσα στο σύνολο,  της μέχρι τότε ελληνικής τραγουδοποιίας και  αποτέλεσε  τομή στην μουσική πραγματικότητα της χώρας. Κατά τον Γρηγόρη Σηφάκη... … η  ιδιομορφία και οι αρετές που έχει ο Μαρκόπουλος  ως μουσικός δημιουργός φανερώθηκαν πανηγυρικά  στο Χρονικό… η μεγαλύτερη επιτυχία του έργου έγκειται στην έλλειψη μεγαλοστομίας, και αντίστοιχα στην απλότητα, τη σεμνότητα,  το χιούμορ  μουσικής και στίχων στην φρεσκάδα των μελωδιών… ακόμα και όταν οι ραφές ανάμεσα στα ακούσματα των  οργάνων ( κρητική και ποντιακή λύρα, λαούτο, σαντούρι και κλαρίνο)  με τα υπόλοιπα όργανα της ορχήστρας ( με γέφυρα το βιολί) είναι εμφανείς, δεν τίθεται ποτέ σε κίνδυνο η ενότητα του έργου ως ακολουθίας πρωτότυπων αληθινά ευρηματικών μελωδιών που κυλούν, πυκνώνουν, κλιμακώνονται και ανακαλούν δημιουργικά  χωρίς να αναπαράγουν, τις παραδοσιακές τους καταβολές...  τα έργα που συνέθεσε ο Mαρκόπουλος είναι σε τελευταία ανάλυση πολύ προσωπικές, λόγιες συνθέσεις, συνήθως στηριγμένες σε μοντέρνα ποίηση, στην οποία ο συνθέτης επιβάλλει τις δικές του μουσικές δομές, τον δικό του, θα λέγαμε, μουσικό ζυγό...
Tο έργο ( κατά τον Παύλο Πετρίδη) ενεργό και σήμερα -σε ώρες παρακμής- ακόμη πιο επίκαιρο, μας θυμίζει τι σημαίνει για την Eυρώπη ο Eλληνικός Πολιτισμός.
 
Και στο Χρονικό  η μουσική σύλληψη  και σύνθεση  δεν έχει όμοιά της πουθενά. Ενώ οι στίχοι του Κ.Χ. Μύρη αποτέλεσαν τον ευτυχή  αντάξιο λόγο. 
                                                                                                
Γιώργος Νοταράς
Δημοσιογράφος / συγγραφέας

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ0
Δείτε περισσότερα
fc298971-644a-bb5f-c7a8-bd960d73a3cf
ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ FALIRO SUMMER THEATER

«JUKEBOX - ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΕ...

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
rewrewr
ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΛΣΟΣ"

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
a04f520c-0fa8-1681-1e87-eab5df675bff
ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ - ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ | ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ "...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ & 100°C

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
302500457-1526235721130827-3791675746120906033-n
20, 21 & 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ | ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ