LISTEN LIVE
thumbnail-alexkat78
thumbnail-alexkat78
ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΟΥΚΛΑ

Μετά την -βασισμένη σε αληθινή ιστορία-“Απαγωγή της Τασούλας”(Υποψηφιότητα Βραβείου “Μελίνα Μερκούρη 2020” για την Ελένη Στεργίου), ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος, παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το δεύτερο Θεατρικό τουέργο με τίτλο “Χορευτική Πανούκλα / DancingPlague”,εμπνεόμενος από ένα, επίσης, πραγματικό γεγονός που έλαβε χώρα στο μεσαιωνικό Στρασβούργο και μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα μεγάλα, άλυτα μυστήρια της Ιστορίας.

Στις14 Ιουλίου του 1518 καιγια διάστημα μερικών εβδομάδων, χιλιάδες πολίτες-μέλη της Τρίτης Τάξης, υπό το καθεστώς ανέχειας και επισφάλειας για την υγεία και τη ζωή τους, οδηγημένοι από μια ακατανίκητη και μυστηριώδηπαρόρμηση,βρέθηκαν να χορεύουν ασταμάτητα, μέχρις εξαντλήσεως στους δρόμους της πόλης όπου σήμερα χτυπά η καρδιά της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Οι θρησκευτικές και πολιτικές αρχές, θορυβημένες, θέλησαν να εντοπίσουν την προέλευση της ακατανόητης Χορεομανίαςεπιχειρώντας να την αποδώσουν κατά σειρά σε αστρολογικά, υπερφυσικά, βιολογικά, ιατρικά και άλλα αίτια.Μα πάνω απ’ όλα έσπευσαννα περιορίσουν την εξάπλωσή της προκειμένου να διατηρήσουν έναν επιθυμητό βαθμό ευταξίας στους δρόμους. Παρά τις προσπάθειές τους, η μανία πήρε γρήγορα τις διαστάσεις ανεξέλεγκτης επιδημίας, η οποία έγινε γνωστή με το όνομα “Χορευτική Πανούκλα”.Μέχρι το τέλος Αυγούστου, το φαινόμενο είχε εκτονωθεί κάτω από ανεξακρίβωτες μέχρι και σήμερα, για τους ιστορικούς, συνθήκες. Στο μεταξύ εκατοντάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από εξάντληση, αφυδάτωση, εγκεφαλικά επεισόδια ή εμφράγματα.

Το ομώνυμο θεατρικό έργο του Κωνσταντίνου Μάρκελλουανεβαίνει σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και πρωτότυπη μουσική του Λευτέρη Βενιάδη στην Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από τις 9 Μαΐου και για 10 μόνο παραστάσεις. Πρόκειται για μιααλληγορίαπάνωσταόριακαι τις ανεπάρκειεςτηςανθρώπινηςφύσης,τονφόβοτουΘανάτου,τηναναπόφευκτηφθορά(σωμάτω

ν και ιδεολογιών),τηνενστικτώδηαντίδρασητουανθρώπουστηνκαταπίεση,στηνχειραγώγησηκαιστηνανέχεια, αλλά και μια σπουδή, ταυτόχρονα, πάνω την σύγκρουση ανάμεσα στην επιθυμία της ελευθερίας και στην αναγκαιότητα του “συνανήκειν”.

Κύριαπηγήέμπνευσηςγιατηνσυγγραφήτουέργουαποτέλεσεηιστορικήμελέτητου JohnWaller “A Timeto Dance, A TimetoDie: TheExtraordinaryStoryoftheDancingPlagueof1518”. Όπως στην περίπτωση της “Απαγωγής της Τασούλας”έτσι κι εδώ, το ιστορικό γεγονός λειτούργησε μόνο ως αφορμή και πρόπλασμα για την σύνθεση ενός έργου μυθοπλασίας που αναδεικνύει τις κοινωνικές, πολιτικές και οντολογικές τουπροεκτάσεις.

Η φόρμα του έργου παραπέμπει-χωρίς να μιμείται- στην αισθητική του Μπρεχτικού Θεάτρου. Το νοηματικό υπόστρωμα της δραματουργίας, οι υπαινιγμοί και οι συνδηλώσεις σχετικά με την σύγχρονη πραγματικότητα, αναδύονται μέσα από την συνύπαρξη καυστικής, σατιρικής Πρόζας, Μουσικής και Τραγουδιού, αλλά και μέσω της εναλλαγής Αφήγησης και Δράσης με όχημα την δυναμική του Ensemble.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφή-Σκηνοθεσία: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ

Σύμβουλος στη Δραματουργία: ΕΛΕΝΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Πρωτότυπες Συνθέσεις-Ενορχηστρώσεις: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΕΝΙΑΔΗΣ

Χορογραφίες-Επιμέλεια Κίνησης: ΗΡΩ ΚΟΝΤΗ

Σκηνικά-Κοστούμια: ΝΙΚΗ ΨΥΧΟΓΙΟΥ

Σχεδιασμός Φωτισμών: ΣΑΚΗΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ

Βοηθός Σκηνοθέτη: ΒΙΒΙΑΝ ΚΡΑΒBΑΡΙΤΗ

Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: ΣΟΦΙΑ ΜΠΑΜΠΑΝΙΩΤΗ

Βίντεο-Trailer: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ &ΧΑΡΙΣ ΚΑΡΑΚΟΥΛΙΔΟΥ (ArtlaborProductions)

Ηχοληψία-Μουσική Παραγωγή: ΜΙΚΕΣ ΓΛΥΚΑΣ(Studio ΜΕΤΕΡΙΖΙ)

Φωτογραφίες: ΑΛΕΞ ΚΑΤ

Γραφιστικά-Αφίσα-Banner: POLKADOT

ΠΑΙΖΟΥΝ

ΕΛΕΝΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ILYA ALGAER, ΜΥΡΤΩ ΠΑΠΑ,ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ,ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΕΝΙΑΔΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ

INFO

§ ΠΟΥ:Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Σκηνή Ωμέγα

§ Έως 30/5

§ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ:Δευτέρα, Τετάρτη στις 21.00& Σάββατο στις 18.00

§ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 105΄

§ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Προσφορά Προπώλησης(έως 8/5)12 €

15 €(Γεν. Είσοδος)10 €(Φοιτητές,ΑΜΕΑ/Συνοδοί,Πολύτεκνοι, Άνω των 65,Ομαδικά), 8 €(Ατέλειες) § ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: https://www.ticketservices.gr/event/xoreftiki-panoukla/

Ταμείο ΔΘΠ Ηρ, Πολυτεχνειου 32 / τηλ 2104143310

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ0
Δείτε περισσότερα

Άλλες εποχές του Χάρολντ Πίντερ

ΘΕΑΤΡΟ
Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ  ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ
Μια παραμυθένια παράσταση κλασικού μπαλέτου έ...

Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ

ΘΕΑΤΡΟ
Ρωμαίος και Ιουλιέτα του William Shakespeare

Ρωμαίος και Ιουλιέτα του William Sh...

ΘΕΑΤΡΟ

«Βίρα τις άγκυρες» των Θανάση Παπαθ...

ΘΕΑΤΡΟ