LISTEN LIVE
«Βίρα τις άγκυρες» των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα

Η παράσταση που παρακολούθησαν πάνω από 25.000 θεατές

στη Θεσσαλονίκη έρχεται στην Αθήνα

 

«Βίρα τις άγκυρες» των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα

Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης

Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου

Ενορχηστρώσεις: Γιώργος Ανδρέου


 

Θέατρο ΠΑΛΛΑΣ

Πρεμιέρα: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Για δέκα μόνο παραστάσεις

 

Το ΚΘΒΕ «βάζει πλώρη» για το Θέατρο Παλλάς, στην Αθήνα, με το εμβληματικό έργο των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα «Βίρα τις άγκυρες», σε ένα φαντασμαγορικό, λαμπερό ανέβασμα, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Αστέριου Πελτέκη. Πρεμιέρα: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η παράσταση στην Θεσσαλονίκη - την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 25.000 θεατές- και τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε από κοινό και κριτικούς, το «Βίρα τις άγκυρες» συνεχίζει στο Θέατρο Παλλάς με ένα δυνατό σύνολο από σπουδαίους συντελεστές και ταλαντούχους, ηθοποιούς, μουσικούς και χορευτές. 

Μια αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής επιθεώρησης, όπως αποτυπώνεται μέσα από την οξυδερκή ματιά των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα. «Βίρα τις άγκυρες», ένα έργο που αγαπήθηκε από το κοινό από το πρώτο ανέβασμά του, παρουσιάζεται τώρα από το ΚΘΒΕ- με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων επιθεώρησης- μέσα από μια νέα οπτική της παράστασης που ψυχαγωγεί, σατιρίζει και, κυρίως, ταξιδεύει το κοινό. Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή που συνδυάζει τραγούδι, χορό, γέλιο αλλά και συγκίνηση!
 

Λίγα λόγια για το έργο

Εκκινώντας από το 1894 και την πρώτη καταγεγραμμένη ελληνική επιθεώρηση Λίγο απ’ όλα, οι Θανάσης Παπαθανασίου & Μιχάλης Ρέππας μας ταξιδεύουν στον χρόνο καθώς μας μεταφέρουν στον λαμπερό κόσμο της Επιθεώρησης, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Αντλώντας υλικό από αυτοβιογραφίες μεγάλων πρωταγωνιστριών της εποχής, όπως η Σπεράντζα Βρανά, η Άννα Καλουτά, η Μαρίκα Νέζερ, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, και συνδυάζοντάς το με βιογραφικά στοιχεία μεγάλων κυριών του θεάτρου αλλά και με αφηγήσεις ή φήμες που κυκλοφορούσαν στον θεατρικό χώρο, οι δύο συγγραφείς συνέθεσαν τα βασικά πρόσωπα του έργου μέσα από «υπαρκτά υλικά». 

Έγραψαν για την παράσταση:

«ΒΙΡΑ ΤΙΣ ΑΓΚΥΡΕΣ: μια ευκαιρία να εκτιμήσουν και οι νεότεροι τις αρετές του είδους, που είναι πολλές και που αξίζει να τις επαναφέρουν (…) Μια παράσταση που απευθύνεται στον “ιδεατό” μέσο θεατή ενός κρατικού θεάτρου. Μια “λαϊκή” παράσταση που δεν “λαϊκίζει”. Δεν συμβαίνει συχνά αυτό. Μια παράσταση που συνδυάζει το μεγάλο θέαμα  με την ποιότητα.  Δηλαδή, μια παράσταση ευεργετική που ξέρει να ψυχαγωγεί και παράλληλα να βελτιώνει  τον κόσμο στον οποίο απευθύνεται. Μια παράσταση που δείχνει ότι το δυναμικό υπάρχει και με το παραπάνω στις τάξεις του Κρατικού, αρκεί να υπάρχει καλή στόχευση και όραμα…». Σάββας Πατσαλίδης, Parallaxi-magazine

«… Μία τρίωρη υπερπαραγωγή από το ΚΘΒΕ (…) Ο Αστέριος Πελτέκης υπογράφει σκηνοθετικά με επιτυχία μια καλοδουλεμένη, σε γοργό ρυθμό τρίωρη παράσταση, με χορό, τραγούδια, ζωντάνια, χιούμορ, έξυπνους, εύστοχους και καυστικούς διαλόγους των ηρώων, η οποία κερδίζει το κοινό από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό χειροκροτώντας τους πρωταγωνιστές σχεδόν σε κάθε σκηνή τους (…) Επιθεώρηση όπως παλιά. Λαμπερά κοστούμια και εντυπωσιακά σκηνικά συνθέτουν ένα άρτιο θεατρικό αποτέλεσμα, παράλληλα με τη ζωντανή μουσική επί σκηνής δημιουργώντας ακριβώς την ατμόσφαιρα της επιθεώρησης, που στόχο έχει να ψυχαγωγήσει και ταξιδέψει τον θεατή…». 

Μαρία Κωνσταντοπούλου, Ιn.gr

«… Μια παράσταση αντάξια του Κρατικού Θεάτρου και κυρίως πιστή στην πορεία που δείχνει να χαράζει ο Αστέριος Πελτέκης από την αρχή της θητείας του. Μια παράσταση με χιούμορ και συγκίνηση που κρύβει όλα εκείνα τα στοιχεία για τα οποία η επιθεώρηση, η πραγματική επιθεώρηση, πρέπει να επιστρέψει στις θεατρικές σκηνές, καθώς, όπως φάνηκε, το ανθρώπινο δυναμικό, υπάρχει…» Ανδριάνα Τσιότσιου, 20/20 Magazine

«… Ένα πλούσιο θέαμα πρωταγωνιστών για πολλούς θεατές, με σκηνές που χειροκροτήθηκαν για τα αρώματα των εικόνων της εποχής που ανασύρουν, αποτίοντας μνεία τιμής στο θέατρο και στο θέαμα (εμπρός και πίσω από την σκηνή), αλλά και στον αγώνα και στην αγωνία των ηθοποιών να διαδώσουν και να διασώσουν την εφήμερη όψη της τέχνης τους στο διαχρονικό αξιακό στίγμα της...» Αγγέλα Μάντζιου, Cityportal.gr 

Ο διευθυντής, ηθοποιός και σκηνοθέτης του Κρατικού, Αστέριος Πελτέκης, βούτηξε στα βαθιά, τάραξε τα θεατρικά ύδατα, και κατόρθωσε το ακατόρθωτο… Και κέρδισε το στοίχημα! Στηριζόμενος στο εμβληματικό κείμενο των Θανάση Παπαθανασίου – Μιχάλη Ρέππα  που είναι τόσο εμπεριστατωμένο και λεπτομερές, όσον αφορά την παλιά καλή επιθεώρηση, τους ηθοποιούς που πρωταγωνίστησαν τότε και τα διαχρονικά τραγούδια που άφησαν εποχή, έδωσε μια φρέσκια πινελιά και δημιούργησε ένα θέαμα για όλους!».

Βασίλης Παπαβασιλείου, Cosmopoliti.com

 

«… Η υπόθεση του εγχειρήματος, με την υπογραφή του Αστέριου Πελτέκη, είναι μια σύνθεση από πραγματικά στιγμιότυπα ζωής των ηθοποιών, στην εποχή της άνθησης του είδους, με φόντο την ελληνική ιστορία. Τη βλέπουμε – στην πληθώρα εξαιρετικών σκηνών του έργου – να διαπερνά έναν αιώνα, μέσα από σπαράγματα των ανθρώπων της αθηναϊκής επιθεώρησης (…) Γρήγοροι ρυθμοί, αξιοθαύμαστες αλλαγές πολυπρόσωπων σκηνών, έξοχος συντονισμός δυνάμεων στο παλκοσένικο, μαεστρία στη διαδοχή γεγονότων της ιστορίας μας, σπουδαίες φωνές, μελετημένες ερμηνείες, ομορφιά στα κάδρα και εικόνες ποιητικές…» 

Παύλος Λεμοντζής, KavalaWebNews, Εφημερίδα Ενήμερος 


 

«… Είδαμε μια παράσταση αντάξια της δεύτερης μεγαλύτερης κρατικής  σκηνής της χώρας. Φαντασμαγορική, με χορό, τραγούδι, πολλά και εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, με ζωντανή ορχήστρα  με σκηνοθεσία που κατάφερε να συντονίσει ένα έργο πολυπρόσωπο και σύνθετο, με ηθοποιούς που ανταποκρίθηκαν στη δύσκολη αποστολή τους . Οι θεατές  διασκέδασαν, θυμήθηκαν, έμαθαν και έφυγαν γεμάτοι με όμορφες πολύχρωμες εικόνες και ευχάριστη διάθεση…»

Ειρήνη Σοφιανίδου, Kulturosoupa.gr


 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ 

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 130 χρόνων από την πρώτη ελληνική επιθεώρηση, γιορτάζουμε αυτό το μοναδικό θεατρικό είδος. Ένα είδος που προέκυψε από την ιστορική διαδρομή της θεατρικής τέχνης, εκκινώντας από τον Αριστοφάνη και καταλήγοντας στο φυσικό του χώρο, στον τόπο που γεννήθηκε το θέατρο, ως ένα νέο θεατρικό είδος στις αρχές του 20ου αιώνα, μετά από μια δαιδαλώδη διαδρομή με πολλές ανατροπές, δάνεια και αντιδάνεια από διάφορες χώρες και πολιτισμούς. 


 

Οι Ρέππας - Παπαθανασίου, ένα συγγραφικό δίδυμο, πολυαγαπημένο, με λαμπρή διαδρομή στο σύγχρονο νεοελληνικό θέατρο, δημιούργησαν ένα θεατρικό έργο βασισμένο στην ιστορία αυτού του είδους, που αγαπήθηκε πολύ από το θεατρικό κοινό της Ελλάδας, από το πρώτο ακόμα ιστορικό ανέβασμα στο Εθνικό Θέατρο το 1997, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον αείμνηστο Νίκο Κούρκουλο, από όπου αναδείχθηκαν μεγάλοι πρωταγωνιστές και σημαντικοί ηθοποιοί. 


 

30 περίπου χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα έχουμε την τιμή να μας παραχωρούν το δικαίωμα να ανεβάσουμε και πάλι αυτό υπέροχο κείμενο για να θυμηθούμε μέσα από την ψυχαγωγία, την ομορφιά του κειμένου, το κέφι και το γέλιο που χαρίζει αλλά και τον προβληματισμό τον οποίο μπορεί να περικλείει. Αυτή την υπέροχη διαδρομή η οποία συμπορεύεται με την ιστορική διαδρομή του πολύπαθου ελληνικού λαού σε μια περίοδο ενός «δραστήριου αιώνα», δυο παγκόσμιων πολέμων, ενός ψυχρού πόλεμου που μας «συντρόφευε» για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και πολλών μεγάλων διανοητικών, κοινωνικών, πολιτικών αλλά και τεχνολογικών αλλαγών.


 

Με την ελπίδα το κοινό της Θεσσαλονίκη να αγκαλιάσει αυτό το υπέροχο κείμενο μέσα από την προσπάθειά μας να το αποδώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ευελπιστούμε να προσφέρουμε το γέλιο και την ψυχαγωγία, που τόσο πολύτιμα είναι στις μέρες μας και να απολαύσουμε μια μεγάλη και ωραία παράσταση από το Κρατικό Θέατρο, την κοιτίδα του πολιτισμού της Βόρειας Ελλάδας. 


 

Άνθρωποι, κέφι, χορός, τραγούδι, ζωή!!! Τρίτο κουδούνι , φώτα και πάμε!!!

Αστέριος Πελτέκης

Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


 

Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης

Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης

Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου

Ενορχηστρώσεις και ηχητική επεξεργασία μουσικού υλικού: Γιώργος Ανδρέου Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος

Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας

Video Art: Βαλλεντίνα Κόπτη

Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Σαρμή

Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Λίλη Αδρασκέλα

Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Δανάη Πανά

Συνεργάτης ενορχηστρωτή: Στέργιος Γαργάλας 

Βοηθοί χορογράφου: Στέλλα Εμίνογλου - Αναστασία Κελέση

Οργάνωση παραγωγής: Χριστόφορος Μαριάδης- Εύα Κουμανδράκη Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)


 

*βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης: Αναστασία Λαδοπούλου

βοηθός σκηνοθέτη, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος


 

ΔΙΑΝΟΜΗ (με αλφαβητική σειρά):


 

Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Σπύρος Δαμάσκος, Στρατός)

Μαίρη Ανδρέου (Ούγκα Ζαλούγκα)

Νικολέττα Βλαβιανού (Παυλίνα Δαμάσκου, Σμαρώ Μπιζάνη) 

Χαρά Γιώτα (Κοπέλα) 

Λευτέρης Δημηρόπουλος (Γιάννης Ρούμπος, Αρμάνδος Α΄, Δεξιός, Ταρζάν) Δημήτρης Διακοσάββας (Μάκης Αλεβίζος, Δημήτριος Κοτοπούλης, Σταθμάρχης, Γαστόν Α΄, Ηθοποιός, Καφετζής, Ηθοποιός Α΄)

Ζωή Ευθυμίου (Κοπέλα)

Παντελής Καναράκης (Ζανό)

Νίκος Καπέλιος (Σκηνοθέτης)

Αγγελική Κιντώνη (Μάμπο)

Θάνος Κοντογιώργης (Μαντάς) 

Άννα Κυριακίδου (Στρατός, Νέα γυναίκα) 

Χριστίνα Κωνσταντινίδου (Ελένη Κοτοπούλη, Μαίρη Ντόλι)

Τατιάνα Μελίδου (Τζένη)

Δημήτρης Μορφακίδης (Κώστας, Τεχνικός, Αρμάνδος B΄, Λογοκριτής, Αριστερός, ΕΑΜίτης)
Χριστίνα Μπακαστάθη (Νοσοκόμα 1)

Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Ροζαλία) 

Κώστας Σαντάς (Αντώνης Σταυρόπουλος, Ηθοποιός Κοσμογονίας)

Σπύρος Σαραφιανός (Κώστας Πυργιώτης, Στέφανος Κανδύλης)

Εύη Σαρμή (Μαρίκα Κοτοπούλη)

Θεοφανώ Τζαλαβρά (Καίτη Βίβα, Ηθοποιός Α΄, Κυρία Γ΄)

Ορέστης Τζιόβας (Λάμπρος Ρινάλδης, Γιώργος Σαράντος)

Θάνος Φερετζέλης (Λογιστής, Γαστόν Β΄, Αστυνόμος, Λογοκριτής, Καφετζής), Ανδριάνα Χαλκίδη (Χαρούμενη βδομάδα, Μάμπο)


 

Χορεύει: η Στέλλα Εμίνογλου


 

Μουσικοί επί σκηνής:  

Βασίλης Γκαγκαβούζης (κοντραμπάσο)  

Αλέξιος Φούρκας (τρομπέτα)

Παναγιώτης Μπάρλας (πιάνο)

Αλέκος Παπαδόπουλος (ντραμς)

Ορφέας Κάνουρας (μπουζούκι)

Σπύρος Μελισσανίδης (ακορντεόν)

 

Συμμετέχουν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ: Κωνσταντίνος Πόποβιτς & Πασχάλης Τερζής

INFO

Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5)

Πρεμιέρα: 19|04/2024

Διάρκεια παραστάσεων: Παρασκευή 19/4/2024 έως και Κυριακή 28/4/2024


 

Προπώληση: ntng.gr |more.com | 2117700000|ΤΑΜΕΙΑ ΠΑΛΛΑΣ


 

΄Ωρες παραστάσεων

Τρίτη: 20.30, Τετάρτη: 19.00, Πέμπτη-Παρασκευή -Σάββατο: 20.30, Κυριακή: 19.00


 


 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΚΘΒΕ «ΒΙΡΑ ΤΙΣ ΑΓΚΥΡΕΣ» | ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ 


 

VIP: 50 €


 

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: 40 €

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ | ΑΝΕΡΓΩΝ | ΑΜΕΑ: 35 €

ΠΑΙΔΙΚΟ (έως 14 ετών): 30 €

 

Α΄ ΖΩΝΗ: 30 €

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ | ΑΝΕΡΓΩΝ | ΑΜΕΑ: 25 €

ΠΑΙΔΙΚΟ (έως 14 ετών): 20 €


 

Β΄ ΖΩΝΗ: 25 € 

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ | ΑΝΕΡΓΩΝ | ΑΜΕΑ: 20 €

ΠΑΙΔΙΚΟ (έως 14 ετών): 18 €


 

Γ΄ΖΩΝΗ: 20 €

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ | ΑΝΕΡΓΩΝ | ΑΜΕΑ: 17 €

ΠΑΙΔΙΚΟ (έως 14 ετών): 15 €

FAMILY 3 άτομα Χ 12 € = 36 €

FAMILY 4 άτομα Χ 10 €= 40 €


 

Δ΄ ΖΩΝΗ: 13 €

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ | ΑΝΕΡΓΩΝ | ΑΜΕΑ: 10 €

ΠΑΙΔΙΚΟ (έως 14 ετών): 10 €

FAMILY 3 άτομα Χ 8 €= 24 €

FAMILY 4 άτομα Χ 7.50 €= 30 € 


 


 


 

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ | www.ntng.gr


 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ0
Δείτε περισσότερα
Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Θέατρο Άλσος

Το εκρηκτικό ΜΙΞΕΡ με την Έλενα Χαρ...

ΘΕΑΤΡΟ

Ορέστεια του Αισχύλου

ΘΕΑΤΡΟ
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνι...

«Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ» του Μολι...

ΘΕΑΤΡΟ
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κουτλής Οι «Παίχτες» επισ...

OI ΠΑΙΧΤΕΣ του Ν.Β. Γκόγκολ *SUMMER...

ΘΕΑΤΡΟ