LISTEN LIVE
unnamed-2
unnamed-2
ΓΙΑ 16 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΛΕΤ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΜΙΛΙΟ ΧΕΙΛΑΚΗ

Βασισμένο στον «Άμλετ» του William Shakespeare


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ- ΔΙΑΣΚΕΥΗ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΟΥΝΙΑΣ – ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΕΙΛΑΚΗΣ


Η αρτivities παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση
«Μόνος με τον Άμλετ» για 16 παραστάσεις στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη σκηνική ανάγνωση του «Άμλετ», του πολυπρόσωπου θεατρικού αριστουργήματος του William Shakespeare, σε διασκευή για έναν ηθοποιό. Ο Αιμίλιος Χειλάκης ερμηνεύει όλους τους χαρακτήρες της τραγωδίας του Σαίξπηρ, με μοναδικό όπλο τον λόγο του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα στη διαχρονική μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά.

Μετά από τη θριαμβευτική πορεία του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, το «Μόνος με τον Άμλετ» παρουσιάζει την ιστορία του νεαρού πρίγκιπα και στην Αθήνα για 16 παραστάσεις. Ο βασιλιάς της Δανίας πεθαίνει και στον θρόνο τον διαδέχεται ο αδερφός του Κλαύδιος, που δεν διστάζει να παντρευτεί τη χήρα του νεκρού βασιλιά, τη βασίλισσα Γερτρούδη.
Ο Άμλετ, ο γιος της, βασανίζεται τόσο από τον ξαφνικό χαμό του πατέρα του όσο και από την απόφαση της μητέρας του να ξαναπαντρευτεί τόσο σύντομα. Όταν το φάντασμα του νεκρού βασιλιά εμφανίζεται μπροστά του και του αποκαλύπτει ότι ο Κλαύδιος τον δολοφόνησε, για να τον διαδεχθεί, ο Άμλετ ορκίζεται να πάρει εκδίκηση. Όταν ένα μπουλούκι θεατρίνων παρουσιάζεται τυχαία στο παλάτι, ο Άμλετ αποφασίζει να βάλει τους ηθοποιούς να αναπαραστήσουν μπροστά στον Κλαύδιο τη δολοφονία του βασιλιά, ελπίζοντας ότι έτσι θα αποσπάσει την ομολογία του.

Μέσα σε 75 λεπτά ο Άμλετ, η Οφηλία, ο Κλαύδιος, η Γερτρούδη, ο Πολώνιος, ο Λαέρτης, το Φάντασμα του Νεκρού βασιλιά, ο Οράτιος ζωντανεύουν στη σκηνή από έναν μόνο ηθοποιό, τον Αιμίλιο Χειλάκη, σε μια απόπειρα επιστροφής στα απολύτως βασικά στοιχεία της θεατρικής πράξης. Σχεδόν τετρακόσια χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου, ο Άμλετ παραμένει μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες του παγκόσμιου θεάτρου. Ο ομώνυμος ήρωας αυτής της δημοφιλούς υπαρξιακής τραγωδίας έχει κατά καιρούς γίνει σύμβολο της υψηλής πνευματικότητας, της προσωπικής απόγνωσης, του αδιάκοπου αγώνα για αυτογνωσία, της κριτικής κατά του εθνικισμού αλλά και σύμβολο του πολιτικού ακτιβισμού. Έχει γνωρίσει πλήθος διασκευές από σημαντικούς θεατρανθρώπους όπως ο Peter Brook, ο Robert Wilson, ο Robert Lepage κ.α. αλλά και δεκάδες κινηματογραφικές μεταφορές, ενώ αποτέλεσε εφαλτήριο για παρωδίες, νουβέλες, μελέτες, όπερες και πρωτότυπα θεατρικά έργα βασισμένα στον μύθο του Shakespeare.

Η παράσταση «Μόνος με τον Άμλετ» στο θέατρο Κιβωτός παρακολουθεί την προσπάθεια του νεαρού πρίγκιπα να διανύσει την απόσταση από τη Σκέψη στην Πράξη. Συνειδητοποιώντας ότι το σύστημα αξιών στο οποίο μέχρι τώρα πίστευε και η επίπλαστη ευδαιμονία που μέχρι τώρα απολάμβανε έχουν πια πεθάνει, αναζητάει εναγωνίως έναν τρόπο να διατηρήσει την αξιοπρέπεια και τα ιδανικά του σε μια κοινωνία που ιδεολογικά καταρρέει. Το θεμελιώδες ερώτημα που απασχολεί τον Άμλετ τού σήμερα δεν είναι απλώς το «να ζει κανείς ή να μη ζει» αλλά το «πώς να ζει». Είναι ένας σύγχρονος ήρωας που παρατηρώντας τις κοινωνικές συνθήκες γύρω του δεν βασανίζεται μόνο από το μάταιο της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά κυρίως αναρωτιέται αν είναι προτιμότερο να ζει κανείς άπραγος ή να πεθαίνει πράττοντας.

 

 

 

 

ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ

ΜΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΛΕΤ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Μανώλης Δούνιας - Αιμίλιος Χειλάκης

Σκηνικά – Κοστούμια: Κένι Μακλέλλαν

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος

Μουσική – Ηχητικός Σχεδιασμός: Γιώργος Σπανός

Επιμέλεια κίνησης: Πατρίσια Απέργη

Φωτογραφία Αφίσας : Γιάννης Βασταρδής

Φωτογραφίες : Γιάννης Πρίφτης

Δημιουργικό: Kiss My Art Μαρία Παναγιωτωνάκου

Οργάνωση Παραγωγής: Σωτήρης Μίχας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ: Αναστασία Καμβύση [email protected]

ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ αρτIVITIES

Εισιτήρια στα ταμεία του Θεάτρου και στο Viva.gr

ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ
Μόνος με τον Άμλετ.
Βασισμένο στον Άμλετ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά.
Σκηνοθεσία.: Αιμίλιος Χειλάκης, Μανώλης Δούνιας.
Ερμηνεύει ο Αιμίλιος Χειλάκης.
Σκηνκά – κοστούμια: Κένι Μακλέλλαν
Μουσική: Γιώργος Σπανός.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 9.00
Τιμές εισιτηρίων: 16€, 14€ (φοιτητικό), 10€ (ΑΜΕΑ, άνεργοι, συνταξιούχοι)
Διάρκεια: 75'
Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Κέντρο, στάση μετρό Σύνταγμα. Τηλέφωνο ταμείου: 210 3636144.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ0
Δείτε περισσότερα

ΒΡΑΔΙΑ ΔΙΕΣΗ | ΣΥΡΑΝΟ

ΘΕΑΤΡΟ

«ΜΙΞΕΡ» Ένα λαϊκό μιούζικαλ τσέπης ...

ΘΕΑΤΡΟ

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ

ΘΕΑΤΡΟ

ΤΡΕΙΣ ΨΗΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ του Edward Alb...

ΘΕΑΤΡΟ